E-migrace bez legrace

Před lety jsem na svém Facebookovém profilu začal publikovat „krátká“ zamyšlení nad RPG hrami, která jsem souhrnně označoval _čtvrtek.
Ne snad proto, že bych je publikoval jen ve čtvrtek (na to postrádám vlastnosti jako schopnost plánovat, trpělivost a konzistence), ale hlavně proto, že čtvrtek je den, kdy obvykle hraji se svojí hlavní skupinou pravidelnou kampaň. A shodou okolností to je i den, kdy tradičně publikují své herní epizody giganti jako Critical Role nebo The Glass Cannon Network. Umím si zkrátka vybrat dobrou společnost.

Paradigma

Konec roku 2024 přinesl masivní změny v politickém paradigmatu, jakkoliv to byly změny předvídatelné a předvídané lidmi chytřejšími než jsem já. Symptomem těchto změn bylo uctivé líbání jistého oražového autokratického pozadí technologickými moguly a výrazné zrychlení degradace internetových služeb jimi poskytovaných.
Twitter jsem opustil dlouho před tím, než se začal nazývat X, ale odchod od Google a Meta se ukazuje být náročnější.

I tak… stáhl jsem veškerá osobní data z Instagramu i Facebooku, Instagram zrušil a Facebook masivně promazal (a stále promazávám). Objektivně vzato, stále do nějaké míry potřebuji Messenger a WhatsApp (alespoň do chvíle než se paradigma posune ještě dál).

Podobně jsem se částečně osvobodil od Google.
Plnohodnotně to půjde dost těžko, ale přechod na Vivaldi jako hlavní prohlížeč (stále chromium, ale v evropských rukách) se ukázal jako krok ideálním směrem, protože kvalita mého života dramaticky vzrostla a nejsem zahlcený AI pokusy (plus jsem dostal tenhle blogový prostor, který de facto nahrazuje Blogger).
Podobně pak Proton Mail nahradil moji primární i sekundární mailovou adresu a do jisté míry i Google Drive (v tomhle je služba znatelně horší, ale primárně to stejně potřebuji jako odkladiště synchronizovaných souborů, takže to není tak velká bolest).

To všechno vede sem.

Hledal jsem alternativu kam _čtvrtek přesunout, i kdyby jen pro potřeby archivace, a federovaný prostor (tzn. WordPress) byla hlavní volba. Skutečnost, že jsem dostal jeden zdarma skrz Vivaldi, jsem pak skutečně uvítal…
V ideální situaci bych sem mohl vše přesunout chronologicky 1:1, ale to by zabralo podstatně víc času a práce, než kolik jsem ochotný tomu věnovat, takže budu postupně přelévat příspěvky, jak mi přijdou pod ruku (doplním je datem a kontextem) a průběžně napíšu i něco nového – což bylo něco, do čeho se mi nechtělo, abych nekrmil Meta LLM dalšími tréninkovými daty.

Bude to tu mít publikum srovnatelné s Facebookem? Ani omylem.
Ale já stejně píšu hlavně proto, abych si utřídil myšlenky skrz jejich nucené vyjádření, takže to není zase tak dramatická ztráta. Naděje, že bych skrz RPG témata oslovil větší publikum byla nerealistická od samého začátku, takže nedochází k žádným škodám na mém „dosahu“.

Buďme realističtí – blogování je v roce 2025 de facto mrtvá disciplína (takže snaha psát blog, je do jisté míry nekromancie).
Na druhou stranu, v éře, kdy LLM nahrazují (a zakrňují) kreativní schopnosti masové populace, je proces vlastního tvůrčího psaní (jakkoliv je pomalý) uměním, které si zaslouží pěstovat a hýčkat.

Takže, vítejte do nové éry RPG čtvrtků. 🙂

Comment